Home Home Ze doet een scheut azijn in het wasverzachter bakje van haar wasmachine. Deze tip ga ik onthouden!

Ze doet een scheut azijn in het wasverzachter bakje van haar wasmachine. Deze tip ga ik onthouden!

Azijn is een echte alleskunner als het gaat om het huishouden. Het is niet alleen een goedkoop alternatief voor dure schoonmaakmiddelen, maar ook een milieuvriendelijke optie. Azijn is een natuurlijk product dat niet alleen een krachtige reiniger is, maar ook ontvet en ontkalkt.

En dat alles zonder de schadelijke chemicaliën die je vindt in veel commerciële schoonmaakproducten. Het is dus niet verwonderlijk dat azijn steeds populairder wordt als schoonmaakmiddel. Van het reinigen van ramen tot het ontkalken van de waterkoker en het verwijderen van nare geurtjes in kleding, er zijn talloze manieren waarop je azijn kunt gebruiken om je huis schoon te maken en te laten ruiken als nieuw. In dit artikel delen we een aantal handige en effectieve schoonmaaktips met azijn die je thuis kunt toepassen.

Babykleding
Heb je babykleding waar bijvoorbeeld urine in is gekomen? Dan kan azijn uitkomst bieden. Voeg in plaats van wasverzachter een scheut azijn toe om van de urinegeur af te komen. Dit geldt ook als je hond of kat per ongeluk zijn ontlasting op bijvoorbeeld het dekbed heeft achtergelaten. Azijn heeft namelijk van nature een ontgeurende werking en zorgt ervoor dat de nare geur verdwijnt.

Wasmachine
Azijn is niet alleen effectief tegen nare geurtjes in kleding, maar kan ook helpen om de wasmachine schoon te houden. Gooi gerust eens een scheut azijn in het bakje van de wasverzachter. Door dit regelmatig te doen voorkom je dat er zeepresten achterblijven in de buizen van de wasmachine. Daarnaast werkt azijn goed tegen vervelende geurtjes in sportkleding en kan het toevoegen van azijn aan een kookwasje helpen om van die nare geurtjes af te komen.

Kalkverwijderaar
Kalkresten rondom bijvoorbeeld je kraan kunnen behoorlijk hardnekkig zijn. Gelukkig is azijn een natuurlijk middel om deze kalkresten op een verantwoorde manier weg te halen. Maak een doekje of wat keukenpapier nat met azijn en leg het op de aangetaste plek. Laat het ongeveer een uur inwerken en maak het vervolgens schoon. Het chroomwerk zal er weer als nieuw en blinkend uitzien!

Stickerverwijderaar
Stickers verwijderen kan soms behoorlijk lastig zijn, vooral op nieuw glaswerk. Gelukkig kan azijn hierbij helpen! Laat de azijn even inwerken met een doekje en haal vervolgens de overige resten er makkelijk af. Dit werkt ook bij stickers op andere oppervlakken, zoals plastic of hout.

Maak je ramen streeploos schoon
Niets is zo vervelend als strepen op je ramen na het wassen. Gelukkig is er een makkelijke oplossing: voeg een deel azijn toe aan drie delen water en sproei dit op je ramen. Na het boenen hoef je de ramen alleen nog maar droog te trekken en ze zijn weer brandschoon. Mocht er toch nog een streepje te zien zijn, dan kun je deze eenvoudig verwijderen door met een oude krant de strepen weg te poetsen. Dit trucje werkt trouwens ook uitstekend bij autoruiten. Bovendien voorkomt het beslagen ruiten en bevriezing.

Zachte wol en katoenen kleding
Azijn is niet alleen goed voor het schoonmaken van je huis, maar ook voor je was. Wanneer je azijn gebruikt in plaats van wasmiddel tijdens het wasproces, voelt je kleding weer heerlijk zacht en fluffy aan. Daarnaast zorgt azijn ervoor dat kleuren behouden blijven en vervaagde kleuren weer opfrissen. Ideaal dus voor het wassen van wol en katoen.

Ontkalken van je koffiemachine en waterkoker
Niemand wil kalkaanslag in zijn koffiemachine of waterkoker. Gelukkig is azijn het perfecte middel om te ontkalken. Je hebt hier geen chemische middelen voor nodig. Vul het apparaat met gelijke delen water en azijn en kook dit een paar keer. Spoel het vervolgens goed schoon voor gebruik. Op deze manier blijft je koffiemachine of waterkoker kalkvrij en gaat deze langer mee.