Home Home Experts waarschuwen: zo gevaarlijk is een lik van jouw hond!

Experts waarschuwen: zo gevaarlijk is een lik van jouw hond!

Het speeksel van dieren: niet zo schoon als het lijkt

Dierenarts en microbioloog Paul Overgaauw benadrukt dat honden niet de enige dieren zijn die schadelijke bacteriën kunnen overdragen. “Het speeksel van dieren, of het nu honden, katten of paarden zijn, is nooit schoon,” zegt hij. “Een hond zit eerst in een vuilnisbak, likt dan aan zijn eigen achterwerk en vervolgens aan jou. Dat klinkt toch niet echt fris, of wel?”

Beperk het risico

Om infecties te voorkomen, is het belangrijk om te voorkomen dat een hond je likt. Als het per ongeluk toch gebeurt, zijn er manieren om het risico te verminderen. Specialist in infectieziekten aan de Johns Hopkins University School of Medicine, Sonya Krishnan, legt uit: “Je huid is een sterke barrière tegen bacteriën die infecties veroorzaken, dus het risico op infectie door een hondenlik is laag. Maar vermijd open wonden, zoals puistjes en koortslippen, en slijmvliezen zoals je mond, neus en ogen.” Ze voegt eraan toe: “Zorg er ook voor dat je hond up-to-date is met vaccinaties, zoals hondsdolheid.”

Een zeldzaam risico?

Ondanks de zorgen is het belangrijk om te onthouden dat deze risico’s uiterst zeldzaam zijn, benadrukt specialist Krishnan. Sommige onderzoekers schatten dat de Capnocytophaga-infectie ongeveer 0,5-0,7 gevallen per miljoen mensen per jaar bedraagt. “Dat is ongeveer dezelfde kans als door de bliksem getroffen worden,” voegt ze eraan toe. Vergeet het artikel niet te delen met al jouw vrienden en kennissen op Facebook.