Home Home Experts waarschuwen: zo gevaarlijk is een lik van jouw hond!

Experts waarschuwen: zo gevaarlijk is een lik van jouw hond!

Voor veel hondenbezitters is hun trouwe viervoeter als een beste vriend. Maar let op wanneer je hond enthousiast op je af komt rennen voor een knuffel. Elk jaar raken ongeveer 24.000 mensen besmet door het likken van honden. Hoewel het misschien onschuldig lijkt, kan het soms ernstig uitpakken.

Een onverwacht gevaar

Volgens de Belgische hoogleraar Guy Cornelis is een hondenlik gevaarlijk, en soms zelfs dodelijk. Hij heeft onderzoek gedaan naar het speeksel van honden en heeft bij bijna alle hondenrassen besmettingen gevonden. “Elk jaar raken duizenden mensen besmet. Sommigen sterven zelfs na een hondenlik.”

Wanneer is een lik van een hond gevaarlijk?

Vooral ouderen, mensen die veel alcohol drinken en mensen met een verzwakt immuunsysteem lopen risico, volgens The Washington Post. De bacterie die in het speeksel van honden zit, genaamd Capnocytophaga canimorsus, kan gevaarlijk zijn voor mensen. Hoewel de overdracht van de bacterie niet altijd gebeurt, bestaat het risico wel. De hoogleraar legt uit dat de infectie meestal optreedt na een beet, maar het kan ook gebeuren als een hond niet heeft gebeten. Lees snel verder op de volgende pagina.play-sharp-fill