Home Gezondheid LET OP: Deze 8 dingen moet je weten over je bloedgroep

LET OP: Deze 8 dingen moet je weten over je bloedgroep

Bloedgroepen zijn een fascinerend aspect van de menselijke fysiologie en hebben een belangrijke rol gespeeld in de medische wetenschap. Hoewel de meeste mensen wellicht bekend zijn met de vier belangrijkste bloedgroepen – A, B, AB en O – zijn er veel interessante feiten en details die je misschien nog niet weet over je eigen bloedgroep. Hier zijn acht belangrijke dingen die je zou moeten weten over je bloedgroep.

  1. De bloedgroepen A, B, AB en O worden bepaald door de aanwezigheid van bepaalde eiwitten, genaamd antigenen, op het oppervlak van rode bloedcellen. Bloedgroep A heeft alleen het A-antigeen, bloedgroep B heeft alleen het B-antigeen, bloedgroep AB heeft zowel het A- als het B-antigeen, en bloedgroep O heeft geen van beide antigenen.
  2. Naast antigenen hebben bloedgroepen ook antilichamen. Mensen met bloedgroep A hebben antilichamen tegen bloedgroep B, mensen met bloedgroep B hebben antilichamen tegen bloedgroep A, mensen met bloedgroep AB hebben geen antilichamen tegen beide bloedgroepen, en mensen met bloedgroep O hebben antilichamen tegen zowel bloedgroep A als B.

Bekijk de volgende 6 weetjes op de volgende pagina.



play-sharp-fill