Home Gezondheid Nationale waarschuwing: De vleesetende bacterie is in opmars

Nationale waarschuwing: De vleesetende bacterie is in opmars

Het aantal meldingen van infecties met een vleesetende bacterie, streptokokken genaamd, is de afgelopen drie maanden sterk gestegen. Deze bacteriële infectie kan leiden tot symptomen zoals bloedvergiftiging, longontsteking, ontstekingen van gewrichten of botten, en huidaandoeningen zoals roodvonk en krentenbaard. Maar hoe herken je een infectie en wat kun je ertegen doen?

Streptokokken zijn een groep bacteriën die verschillende ziekten kunnen veroorzaken, legt het RIVM uit op haar website. In ons lichaam zijn er verschillende soorten streptokokken aanwezig die normaal gesproken geen ziekte veroorzaken. Als je toch ziek wordt, zijn de symptomen vaak mild en kunnen bestaan uit bijvoorbeeld keelontsteking, roodvonk of krentenbaard.

Echter, wanneer de bacterie in de bloedbaan of het onderliggende weefsel terechtkomt, kunnen de gevolgen ernstig zijn. Dit kan leiden tot bloedvergiftiging, waarbij de huid en spieren kunnen afsterven. Daarom wordt streptokokken ook wel de vleesetende bacterie genoemd. Het aantal gevallen van ernstige wondinfecties door deze bacterie is bij brandwondencentrum Beverwijk in één jaar tijd verviervoudigd, en dit is mogelijk slechts het topje van de ijsberg.

Op de volgende pagina lees je hoe je deze bacterie kunt herkennen!play-sharp-fill