Wanneer je eerder of later dan het aangegeven tijdsbestek gaat slapen, verstoort dit volgens de studie je biologische klok. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor onder andere je hartgezondheid. Plans benadrukt echter dat deze studie geen definitief oorzakelijk verband vaststelt, maar eerder een suggestie doet.
De resultaten
Het onderzoek omvatte meer dan 88.000 deelnemers. Over het algemeen ontdekte men dat mensen die om middernacht of later gingen slapen, een ongeveer 25 procent hoger risico op hart- en vaatziekten hadden in vergelijking met degenen die tussen 22:00 uur en 23:00 uur gingen slapen. Individuen die tussen 23:00 uur en 23:59 uur in slaap vielen, hadden een 12 procent hoger risico. Zelfs degenen die vóór 22:00 uur gingen slapen, vertoonden een verhoogd risico van 24 procent op het ontwikkelen van hartproblemen.
Het belang van regelmaat
Dit onderzoek voegt zich bij eerdere studies die een verband leggen tussen slaap en hart- en vaatziekten. Eerder werd al ontdekt dat mensen met onregelmatige slaaptijden, zoals bijvoorbeeld nachtwerkers, een groter risico lopen op hartaandoeningen.
Hoewel er nog verder onderzoek nodig is om de bevindingen te bevestigen, beschouwt Plans dit als een goedkope manier om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen. Slaapdeskundigen benadrukken ook het belang van een consistente bedtijd. Probeer dagelijks rond dezelfde tijd naar bed te gaan, bij voorkeur tussen 22:00 uur en 23:00 uur, en op een vergelijkbaar tijdstip op te staan. Daarnaast is het aanbevolen om ten minste zeven uur slaap per nacht te krijgen. Dit zorgt niet alleen voor een verfrist ontwaken, maar draagt ook bij aan je algemene gezondheid.