Home Gezondheid Schokkend! Ontdek welke veelgebruikte medicijnen je nieren in gevaar brengen

Schokkend! Ontdek welke veelgebruikte medicijnen je nieren in gevaar brengen

Je nieren zijn essentiële organen die een belangrijke rol spelen bij het verwerken van medicijnen in je lichaam. Helaas kunnen sommige medicijnen nierschade veroorzaken. Het is daarom van groot belang om op de hoogte te zijn van deze medicijnen en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen om nierschade te voorkomen. In dit artikel bespreken we enkele veelvoorkomende medicijnen die nierschade kunnen veroorzaken en geven we handige tips om je nieren te beschermen tijdens het gebruik van medicatie.

NSAID’s:
Pijnstillers zoals ibuprofen, diclofenac en aspirine kunnen bij langdurig gebruik chronische nierschade veroorzaken. Raadpleeg altijd je huisarts voordat je deze medicijnen regelmatig inneemt. Je arts kan alternatieve pijnstillers aanbevelen of de juiste dosering bepalen om nierschade te voorkomen.

Antibiotica:
Het voortijdig stoppen van antibioticakuren kan nierproblemen veroorzaken. Neem antibiotica alleen zoals voorgeschreven door je arts en maak de hele kuur af. Het is belangrijk om de voorgeschreven dosering en duur van de behandeling te volgen om het risico op nierschade te minimaliseren.

Maagzuurremmers (PPI’s):
Langdurig en hoog gedoseerd gebruik van maagzuurremmers kan de kans op nieraandoeningen vergroten. Overleg met je arts over het juiste gebruik van deze medicijnen. Mogelijk kan de dosis worden aangepast of kan er gezocht worden naar alternatieve behandelingen om nierschade te voorkomen.

Lees snel verder op de volgende pagina.play-sharp-fill