Home Home Heb je pijn in een van déze lichaamsdelen? Dit is de oorzaak!

Heb je pijn in een van déze lichaamsdelen? Dit is de oorzaak!

Cholesterol, een vetachtige stof in je bloed, kan langzaam op de loer liggen zonder duidelijke klachten te veroorzaken. Dit is verraderlijk, omdat het na verloop van tijd je bloedvaten kan vernauwen en leiden tot hartproblemen, beroertes of hartaanvallen. Hoewel je een hoog cholesterolgehalte kunt laten meten met een bloedtest, blijkt ook dat je aan de hand van pijn in verschillende delen van je lichaam signalen kunt herkennen die wijzen op dit stille gevaar. Hier vertellen we je waar je op moet letten.

Pijn in deze lichaamsdelen?

Een hoog cholesterolgehalte blijft vaak onopgemerkt, omdat het meestal geen directe symptomen veroorzaakt. Dit maakt het risicovol. Maar volgens een studie gepubliceerd in de Amerikaanse National Library of Medicine National Institutes of Health zijn er wel degelijk signalen waar je op kunt letten. Deze studie omvatte volwassenen tussen de 40 en 64 jaar, die jaarlijks een gezondheidscheck ondergingen. Uit de analyse van 258.367 deelnemers bleek dat een lage HDL-cholesterolwaarde (ook bekend als het goede cholesterol) en een hoge LDL-cholesterol (het slechte cholesterol) tot HDL-cholesterol ratio verband hielden met lage rugpijn. Dit suggereert dat hoog cholesterol rugpijn kan veroorzaken. Daarnaast zijn er nog andere plaatsen in je lichaam waar je op pijnklachten moet letten:

  • Je rug
  • Je bovenbuik
  • Je kaak
  • Je nek

Lees snel verder op de volgende pagina en kom er achter wat je allemaal kan doen tegen een te hoog cholestrol.play-sharp-fill