Home Home Krampen in kuiten en tenen tijdens het slapen? Dit is hoe je er snel weer vanaf komt

Krampen in kuiten en tenen tijdens het slapen? Dit is hoe je er snel weer vanaf komt

Als je ’s nachts last hebt van krampen in je benen, hoef ik je waarschijnlijk niet te vertellen hoe ongemakkelijk en pijnlijk deze beenkrampen kunnen zijn. Het ene moment lig je vredig te slapen en het volgende moment word je abrupt gewekt door intense pijn in één of beide benen. Deze krampen kunnen urenlang aanhouden, waardoor je slaap verstoord wordt en je je kunt voorbereiden op een minder aangename dag als gevolg van een gebroken nachtrust. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze pijnlijke beenkrampen te behandelen en mogelijk zelfs te voorkomen, en het beste van alles is dat de meeste behandelingen gewoon thuis kunnen worden uitgevoerd.

Maar voordat je begint met het behandelen van de krampen in je benen, is het belangrijk om te begrijpen wat deze krampen precies zijn en waarom ze optreden. Krampen in de benen, ook wel bekend als spierkrampen of spasmen, worden veroorzaakt door onvrijwillige samentrekkingen van spiervezels. Ze kunnen optreden in verschillende spiergroepen in de benen, zoals de kuiten, dijen of voeten. Hoewel de exacte oorzaak van nachtelijke krampen niet altijd duidelijk is, zijn er verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan ervan.

Een van de meest voorkomende oorzaken van nachtelijke krampen in de benen is dehydratatie, oftewel uitdroging. Wanneer je niet voldoende vocht in je lichaam hebt, kunnen je spieren gemakkelijker samentrekken en krampen veroorzaken. Daarnaast kunnen elektrolytische onevenwichtigheden, zoals een tekort aan magnesium, kalium of calcium, ook een rol spelen bij het ontstaan van beenkrampen. Andere mogelijke oorzaken zijn overbelasting van de spieren, gebrek aan lichaamsbeweging, slechte bloedcirculatie, zenuwbeschadiging of bepaalde medicijnen.

Hoe je nachtelijke krampen kunt voorkomen lees je op de volgende pagina.