Home Gezondheid 5 Voedingsmiddelen met het hoogste suikergehalte: De Top 5 Zoete Tandetende Producten

5 Voedingsmiddelen met het hoogste suikergehalte: De Top 5 Zoete Tandetende Producten

5 Voedingsmiddelen met het hoogste suikergehalte: De Top 5 Zoete Tandetende Producten

In de wereld van vandaag waar suiker de nieuwe olie lijkt te zijn, probeert iedereen manieren te vinden om hun suikerinname te verminderen. Suiker wordt in verband gebracht met een groot aantal ziekten en gezondheidsproblemen, waaronder zwaarlijvigheid, hoge bloeddruk en zelfs hartziekten. In zijn natuurlijke vorm heeft suiker wel een aantal belangrijke voordelen voor ons lichaam. Het helpt ons energie te krijgen en gezonde botten te behouden. Wanneer het echter in te grote hoeveelheden wordt geconsumeerd, kan het leiden tot een aantal ernstige gezondheidsproblemen. De gemiddelde persoon consumeert ongeveer 21 theelepels suiker per dag! Dat is het drievoudige van de aanbevolen limiet van 6 theelepels per dag (voor de meeste volwassenen). Als je je suikerinname wilt verminderen en toch gezond wilt blijven eten, bekijk dan deze lijst van 5 voedingsmiddelen met het hoogste suikergehalte en de alternatieve suikerarme voedingsmiddelen die ze kunnen vervangen.

Suiker: Wat het is en waarom je er voorzichtig mee moet zijn.

Suiker is een kristallijn enkelvoudig koolhydraat dat wordt geproduceerd uit de extractie van suikerriet of suikerbieten. Het is een basiselement van de menselijke voeding. Vanwege zijn zoete smaak wordt het gebruikt als conserveermiddel, smaakversterker en energiebron. De verschillende soorten suiker zijn: Witte suiker: Dit is de meest gebruikte vorm van suiker. Het wordt gemaakt uit de extractie van suikerriet. Het wordt beschouwd als sterk geraffineerd en heeft zeer weinig voedingswaarden. Er is veel discussie over dat witte suiker schadelijk is voor de gezondheid. Hoewel het waar is dat het consumeren van grote hoeveelheden witte suiker kan leiden tot gezondheidsproblemen, is het belangrijk om te onthouden dat alle voedingsmiddelen met mate moeten worden geconsumeerd. Witte suiker wordt zeer snel gemetaboliseerd in het lichaam, dus het verhoogt de bloedsuikerspiegel zeer snel, waarna het lichaam insuline afgeeft om het weer omlaag te brengen. Deze snelle stijging en daling van insuline kan leiden tot een daling van de lichaamsproductie van dit hormoon, wat na verloop van tijd kan leiden tot type 2 diabetes en andere stofwisselingsstoornissen.

Bruine Rijststroop

Bruine rijststroop is een vloeibare zoetstof gemaakt van bruine rijst. Het heeft een milde, delicate smaak en is een goede bron van vitaminen en mineralen. Dit product wordt op een vergelijkbare manier gemaakt als gewone suiker, alleen niet als eindproduct. Het is een natuurlijker en gezonder alternatief voor witte suiker. In vergelijking met andere zoetstoffen is bruine rijststroop een van de voedzamere en bevat het ongeveer de helft minder calorieën dan pure suiker. Bruine rijststroop bevordert de groei van bacteriën niet en hoeft niet gekoeld te worden zoals gewone suiker. Het is ook een geweldig alternatief voor iedereen met diabetes, en het is gemakkelijk te vervangen in bakrecepten.

Gedroogde vruchten

Gedroogde vruchten zijn vruchten die zijn gedehydrateerd door middel van een proces van drogen in de zon, waterextractie of door gebruik te maken van thermische dehydrators. Ze zijn niet zo ongezond als de meeste mensen denken. Gedroogde vruchten zijn geconcentreerde bronnen van vitaminen en mineralen, en ze bevatten ook vezels, die helpen om de afgifte van suiker in de bloedbaan te vertragen. Gedroogde vruchten zijn een geweldige bron van vitamine C en andere antioxidanten. Gedroogde vruchten bevatten ook veel suiker, dus ze moeten met mate worden geconsumeerd. Een kwart kopje gedroogde vijgen bevat ongeveer 10 gram suiker, wat ongeveer hetzelfde is als een eetlepel bruine suiker. Gedroogde vruchten kunnen het beste alleen als tussendoortje worden gegeten, niet als topping op je ontbijtgranen of in je yoghurt.

Bagels

Brood en gebak zijn de belangrijkste bronnen van suiker in het Amerikaanse dieet. Bagels zijn een van de meest voorkomende koolhydraatrijke voedingsmiddelen in de westerse wereld. Bagels zijn een gist-zuurgebakken product gemaakt van een deeg dat verrijkt is met tarwemeel en andere granen, zoals gerst, rogge, of haver. De meeste bagels zijn gezoet met geraffineerde maïssiroop of rietsuiker, dus bevatten ze veel suiker. Eén bagel kan tot 15 gram suiker bevatten. In plaats van een bagel te eten, kun je ook een boterham maken met gewoon gesneden brood en pindakaas, honing of jam. En voor een gezonder en minder suikerhoudend alternatief kun je volkoren bagels proberen.

mueslirepen

Een mueslireep is een populair ontbijtartikel met granen, noten, gedroogd fruit en andere ingrediënten, vermengd met verschillende soorten zoetstoffen. Hoewel het gezond klinkt, zitten mueslirepen boordevol suiker. Een mueslireep bevat ongeveer 10 gram suiker, dat is ongeveer evenveel als een blikje frisdrank. Mueslirepen zitten vaak vol met suiker, maïssiroop en kunstmatige smaakstoffen. Een gezond alternatief is om thuis je eigen muesli te maken. Je kunt gerolde haver combineren met rozijnen, dadels en pinda’s. Dit lekkere en gezonde ontbijt kun je eten met een glas melk of een kop koffie.

Hotdogs en hamburgers

Hotdogs en hamburgers zijn twee van de meest geconsumeerde en geliefde voedingsmiddelen in de westerse wereld. Ze bevatten niet alleen veel vet, maar ook veel suiker. Hotdogs worden gemaakt van vlees dat wordt gemalen en vermengd met water, zout en conserveringsmiddelen. Een enkele hot dog bevat ongeveer 15 gram vet, en 4,5 gram suiker. Hotdogs kunnen af en toe worden gegeten, maar het is beter om een hele kip met groenten te eten dan een hotdog. Hamburgers worden gemaakt van gemalen rundvlees, dat veel verzadigd vet bevat. Een enkele hamburger kan tot 30 gram vet en 9 gram suiker bevatten. Het is het beste om hamburgers met mate te eten, of u kunt uw eigen hamburgers maken met mager vlees en een kleine hoeveelheid kaas.

Conclusie

Suiker is een ongezond ingrediënt dat met mate geconsumeerd moet worden. Het is belangrijk om te onthouden dat alle voedingsmiddelen met mate geconsumeerd moeten worden. Dit geldt ook voor gezonde voedingsmiddelen die natuurlijke suikers bevatten, zoals gedroogd fruit, maïssiroop en bruine rijststroop. Suiker kan schadelijk zijn als het in overmaat wordt geconsumeerd, dus het is belangrijk om de inname van suiker op een gematigd niveau te houden.