Home Gezondheid 6 huismiddeltjes om je koortslip te verzachten

6 huismiddeltjes om je koortslip te verzachten

6 huismiddeltjes om je koortslip te verzachten

Een koortslip is niet de prettigste zaak om mee om te gaan. Ze zijn zeer besmettelijk en kunnen worden uitgelokt door een reeks factoren, zoals stress of zonlicht. Zelfs iets simpels als een nieuw kapsel of tandheelkundige ingrepen kunnen leiden tot het krijgen van koortsblaasjes. Gelukkig zijn er een aantal goede huismiddeltjes die je kunnen helpen sneller van je koortslip af te komen. Een koortslip is ook wel bekend als een orale herpes uitbraak. Het is een rode, jeukende en pijnlijke blaas die meestal op je lippen zit, maar ook rond je neus en ogen kan verschijnen. Het virus dat een koortslip veroorzaakt, heet herpes simplex virus type 1 (HSV-1). HSV-1 tast meestal het mondgebied aan en veroorzaakt koortsblaasjes of ‘koortsblaasjes’ op de lippen en de kin. In sommige gevallen verspreidt dit virus zich naar andere delen van het lichaam, waaronder de ogen, neusgaten of het voorhoofd.

Wat kun je doen om je koortslip sneller te laten verdwijnen?

Een koortslip heeft meestal ongeveer 10 dagen nodig om te genezen. Hoewel u niets kunt doen om het genezingsproces te versnellen, zijn er wel dingen die u kunt doen om de symptomen in deze periode te verlichten. – Beperk je stressniveaus. Stress kan je immuunsysteem verzwakken en je vatbaarder maken voor uitbraken. – Vermijd direct zonlicht tijdens de genezing van de koortslip. Dit kan het gebied irriteren en de infectie doen uitbreiden of verergeren. – Vermijd acetaminophen (Tylenol). Dit kan de symptomen van de koortslip verergeren omdat het de huid uitdroogt. Probeer in plaats daarvan ibuprofen (Advil) te nemen om de pijn en ontsteking te verlichten. – Vermijd het aanraken van of plukken aan de zweer. Dit maakt het alleen maar erger en zal in de toekomst waarschijnlijk leiden tot een grotere en pijnlijkere uitbraak. – Houd uw lippen gehydrateerd. Dat vermindert de irritatie en maakt het genezingsproces een stuk vlotter.

Baking soda pasta.

Een zuiveringszoutpasta kan helpen de pijn te verminderen en het genezingsproces van je koortslip te versnellen. Meng eerst wat water met zuiveringszout. Zodra je een dikke pasta hebt, breng je dit aan op je koortslip. Dit zal helpen de zwelling te verminderen en het genezingsproces te versnellen. Zorg ervoor dat je het na 30 minuten afspoelt met water. Je kunt ook zuiveringszout mengen met kokosolie en dit mengsel op je koortslip aanbrengen. Kokosolie heeft antivirale eigenschappen en kan het genezingsproces van je koortslip versnellen.

Gember en kurkuma pasta.

Doe 1 theelepel kurkuma en 1 theelepel geraspte gember in 1 kopje water. Laat de ingrediƫnten 10 minuten sudderen. Laat het mengsel vervolgens afkoelen en zeef het. Gebruik een wattenstaafje om het mengsel op de koortslip te deppen. Dit zal helpen de zwelling, jeuk en pijn te verminderen. Als alternatief kunt u 1 theelepel geraspte gember en 1 theelepel kurkuma mengen met 1 eetlepel water. Breng dit mengsel vervolgens met een wattenstaafje aan op de koortslip.

Uiensap

De antivirale eigenschappen van uien kunnen een effectieve remedie zijn tegen koortslip. Breng met een wattenstaafje uiensap aan op de koortslip. Zorg ervoor dat u uw handen wast voor en na het aanbrengen van het mengsel om verspreiding van het virus naar andere delen van uw lichaam te voorkomen. Als alternatief kun je 1 ui fijnsnijden en dit mengen met 1 theelepel kokosolie. Breng het mengsel vervolgens aan op de koortslip.

Yoghurt met honing en banaan.

Combineer 1/2 kopje yoghurt met 1 theelepel honing en 1 geprakte banaan. Breng het mengsel aan op de koortslip. Dit kan de zwelling en de pijn die gepaard gaan met de koortslip verminderen. Als alternatief kunt u 1/2 kopje yoghurt, 1 eetlepel kurkuma, en 1 eetlepel honing mengen. Breng het mengsel aan op de koortslip.

Basilicum en rozemarijn olie.

De antivirale eigenschappen van basilicum en rozemarijn kunnen helpen om het genezingsproces van je koortslip te versnellen. Meng 2/3 kopje olijfolie met 2 eetlepels rozemarijn en 2 eetlepels basilicum. Laat het mengsel 2 dagen staan. Doe de olie vervolgens in een donkere fles en laat het nog een week staan. Doe vervolgens 4 druppels van de olie op een wattenstaafje en dep het op je koortslip. Herhaal dit eenmaal per dag. Als alternatief kunt u 2 eetlepels rozemarijn en 2 eetlepels basilicum mengen met 2/3 kopje olijfolie. Laat het mengsel 2 dagen staan. Doe de olie vervolgens in een donker flesje en laat het nog een week staan. Doe vervolgens 4 druppels van de olie op een wattenstaafje en dep het op je koortslip.

lavendel olie

Je kunt lavendelolie gebruiken om een koortslip te behandelen. Doe 2 druppels lavendelolie in een wattenstaafje en dep het op je koortslip. Als alternatief kun je 2 druppels lavendelolie mengen met 1 theelepel kokosolie. Breng het mengsel vervolgens aan op de koortslip. Het gebruik van lavendelolie kan helpen bij het verminderen van zwelling, pijn en jeuk. Het kan ook het genezingsproces van je koortslip versnellen.

Conclusie.

Een koortslip kan pijnlijk en vervelend zijn. Er zijn een aantal huismiddeltjes die je kunnen helpen om er sneller vanaf te komen. Baking soda pasta, gember en kurkuma pasta, uiensap, yoghurt met honing en banaan, basilicum en rozemarijn oliƫn, en lavendel olie kunnen het genezingsproces van je koortslip versnellen.