Home Lifehacks Bladluizen maken auto’s plakkerig: dit zijn de fouten die je moet vermijden

Bladluizen maken auto’s plakkerig: dit zijn de fouten die je moet vermijden

Waarom je je auto in de lente of zomer onder een boom hebt geparkeerd en nu bedekt is met een plakkerige substantie? Waarschijnlijk is het geen stuifmeel, maar een kleverige stof genaamd “honingdauw”. Ontdek waarom je je auto nu zo snel mogelijk moet wassen en wat je nog meer moet weten over deze kleverige substantie.

Honingdauw: waarom je auto soms plakt in de zomer

Als je auto of fiets plakkerig aanvoelt in de zomer, is waarschijnlijk een zoete vloeistof afkomstig van bepaalde insecten de boosdoener. Dit omvat bladluizen, schildluizen, larven van verschillende soorten bladluizen en witte vliegen. Deze insecten voeden zich namelijk met de suikerhoudende plantensappen van sommige loof- en naaldbomen. Ze nemen meer suiker op dan ze nodig hebben en scheiden de overtollige suiker uiteindelijk uit in de vorm van honingdauw.

Overigens komen deze insecten, ook wel plantenluizen genoemd, alleen voor onder bepaalde weersomstandigheden, maar dan wel in grote aantallen. Dit wordt vooral opvallend wanneer de kleverige substantie aanwezig is op auto’s die onder bomen geparkeerd staan.

Honingdauw is inderdaad afkomstig van insectenuitscheidingen, maar het is niet giftig. Integendeel! De stof bestaat uit verschillende vormen van suiker, zoals sucrose, glucose, fructose en kleine hoeveelheden maltose en melezitose. Honingdauw bevat zelfs vitamines, enzymen en organische zuren. Lees verder op de volgende pagina hoe je je auto het beste kunt schoonmaken.



play-sharp-fill