Home Dieren De 10 grootste slangensoorten ter wereld

De 10 grootste slangensoorten ter wereld

Slangen behoren tot de meest gevreesde wezens op aarde. Hun stille bewegingen en kruiperige aard maken ze tot de perfecte schurken in griezelfilms, maar ook tot een wezen dat de mens al eeuwenlang griezelig vindt. Slangen zijn echter meer dan je op het eerste gezicht zou denken. Het zijn niet allemaal gemene, griezelige, kruiperige wezens. In feite zijn veel slangensoorten heel vriendelijk en behulpzaam voor de mens. Ze houden knaagdierpopulaties in toom, voorkomen de verspreiding van ziekten zoals gele koorts en malaria, en fungeren ook als secundaire roofdieren die voedsel verschaffen aan grotere carnivoren zoals vossen en adelaars. Er zijn meer dan 3500 slangensoorten bekend, die in bijna elke habitat op aarde voorkomen, met uitzondering van Antarctica en Groenland. Er zijn verschillende veel voorkomende soorten slangen die in bijna elke regio voorkomen: giftige pitspipers zoals copperheads, bushmasters en ratelslangen; waterslangen zoals zeeslangen en Pseudorca; elapide slangensoorten zoals kraitslangen en koraalslangen; adderachtigen zoals kousenbandslangen of wijngaardslangen; pythons; en boa constrictors.

De 10 grootste slangen ter wereld

De Afrikaanse Rotspython (of de Afrikaanse Rotspython) is de grootste slangensoort in Afrika. Het is een niet giftige pythonsoort, inheems in Afrika bezuiden de Sahara, die voornamelijk voorkomt in regenwouden en savannes ten zuiden van de evenaar. Het is ook de op één na langste slangensoort in Afrika, met alleen de Nijlpython die langer is. De reticulated python (ook Maleise of Indonesische reticulated python genoemd) is een pythonsoort die voorkomt in Zuidoost-Azië, de Filipijnen, Nieuw-Guinea en de aangrenzende eilanden. Het is een van de langste reptielen ter wereld en de op een na langste slangensoort na de groene anaconda, en een van de grootste slangen naar gewicht.

Australische rode python

De Australische rode python (of de Northern Territory rode python) is een soort grote, niet giftige python die voorkomt in Noord-Australië, Nieuw-Guinea en de Salomonseilanden. In lengte is het de langste slangensoort ter wereld, maar hij is niet de zwaarste. De Indiase python is een pythonsoort die voorkomt op het Indiase subcontinent, in Zuidoost-Azië en op de eilanden in het zuidelijke deel van de Stille Oceaan. Het is de langste slangensoort ter wereld en de zwaarste slang ter wereld. Het is ook het op één na langste reptiel ter wereld, na de groene anaconda. De Birmese python (of de Birmese python, Indische python, of de reticulated python) is een soort van grote, niet giftige, semi-aquatische slangen die endemisch zijn in Zuid-Azië en Zuidoost-Azië. Het is de langste slangensoort ter wereld en het langste reptiel ter wereld.

Afrikaanse geverfde slang

De Afrikaanse geverfde slang (of de Afrikaanse boomslang) is een soort van niet giftige slang die endemisch is voor Afrika ten zuiden van de Sahara. Het is ’s werelds langste slangensoort naar lengte. De zwartgestreepte moerasslang (ook zwartgestreepte ringslang, zwartgestreepte waterslang of zwartgestreepte moeraswaterslang genoemd) is een soort niet-veneuze slang die in West-Europa voorkomt. Het is ’s werelds langste slangensoort naar lengte. De groene mamba is een giftige slangensoort die voorkomt in Afrika ten zuiden van de Sahara. In lengte is het de langste slangensoort ter wereld. De Sumatraanse mok is een niet-giftige slangensoort die in Indonesië voorkomt. In lengte is het de langste slangensoort. De Conclusie Slangen zijn bijzondere wezens die ons respect verdienen. Ze zijn er al miljoenen jaren en hebben de wereld verschillende keren zien veranderen. Ze hebben ijstijden, droogtes en overstromingen overleefd. Ze hebben grote uitstervingen overleefd die het leven van ontelbare andere soorten hebben gekost. Het zijn overlevers. Er zijn meer dan 3.500 slangensoorten bekend, die in bijna elke habitat op aarde voorkomen, behalve in Antarctica en Groenland. Er zijn verschillende veel voorkomende slangensoorten die in bijna elke regio voorkomen: giftige pitspipers zoals copperheads, bushmasters en ratelslangen; waterslangen zoals zeeslangen en Pseudorca; elapide slangensoorten zoals krabbenslangen en koraalslangen; addersoorten zoals kousenbandslangen of wijngaardslangen; pythons; en boa constrictors.