Home Creatief Hoe maak je je eigen kleisculpturen: Een doe-het-zelf gids voor creatievelingen

Hoe maak je je eigen kleisculpturen: Een doe-het-zelf gids voor creatievelingen

Hoe maak je je eigen kleisculpturen: Een doe-het-zelf gids voor creatievelingen

Als je je ooit verstikt hebt gevoeld door de beperkingen van je creatieve vakgebied, is het tijd om de dingen eens anders te doen. Spelen met klei is niet alleen een leuke ambachtelijke activiteit – het kan een nieuwe weg voor zelfexpressie en exploratie zijn. Als je interesse hebt in kunst, zijn er veel verschillende manieren om je ermee te uiten. Je hoeft geen professional te zijn of een diploma te hebben om iets moois van de grond af aan te kunnen maken. Gelukkig leven we in een tijdperk waar doe-het-zelf koning is en er zijn tal van prachtige tutorials over hoe je je eigen kleisculpturen thuis kunt maken! Laten we eens kijken naar een aantal van de beste manieren waarop je vandaag nog kunt beginnen.

Beslis over je medium en je ontwerp

Laten we beginnen met de twee belangrijkste overwegingen wanneer je beslist om je eigen kleisculpturen te maken: Ten eerste, met welk(e) medium(s) je gaat werken, en ten tweede, welk ontwerp je gaat maken. Medium: Wat is de textuur en consistentie van de klei waar je mee werkt? Verschillende merken zullen aan verschillende behoeften en smaken voldoen. Ontwerp: Hoe zal je sculptuur eruit zien? Dit is belangrijk omdat het van invloed zal zijn op hoe uw beeldhouwwerk wordt opgebouwd tijdens het proces. Laten we ze wat meer uitsplitsen om een beter idee te krijgen van hoe het werkt.

Koop de benodigde gereedschappen en materialen

Afhankelijk van de kleisoort waar je mee werkt en de schaal van het beeldje dat je maakt, heb je waarschijnlijk de volgende materialen nodig: Een schaar, een kleimes, een kleiroller, een kleiplank, een plastic vel, en wat papieren handdoeken. Kleiplank: Een kleiplank is een geweldig oppervlak om op te werken bij het boetseren met klei. Het stelt je in staat om je klei te snijden zonder iets te beschadigen zoals je tafel of je handen. Als je geen kleiplank hebt, kun je ook een bakplaat gebruiken. Plastic vel: Dit kan worden gebruikt om de tafel waarop je werkt te bedekken, zodat de klei er niet aan blijft plakken. Het is ook handig om bij de hand te hebben als je je beeld later in de oven moet zetten. U kunt ook een plastic zak of plasticfolie gebruiken in plaats van een plasticvel. Papieren handdoeken: Deze zijn niet alleen handig om je handen schoon te maken als je klaar bent met werken, maar ze zijn ook handig als je je beeldje in de oven doet.

Begin met kleine beeldjes

Dit zal je helpen je handen en ogen te trainen om met de klei te werken en de consistentie te zien. Als je meteen met een groot beeldhouwwerk begint, kan het zijn dat je gefrustreerd raakt en het niet af kunt maken vanwege de textuur en de consistentie van de klei. Begin klein en werk naar boven toe. Als het werken met klei nog nieuw voor je is, laat je dan niet ontmoedigen als het de eerste keer niet lukt. Het vergt oefening om er goed in te worden en verbazingwekkende dingen met klei te maken.

Werken met klei

De temperatuur van de klei zal invloed hebben op hoe je ermee werkt. Je wilt niet dat het te warm of te koud is, anders wordt het te kleverig of te stijf. Indien nodig, kunt u een ventilator gebruiken om de klei af te koelen of op te warmen terwijl u ermee werkt. Als je met een harde klei werkt, kun je er een stuk keukenrol of krant onder leggen om te voorkomen dat de klei aan het oppervlak eronder blijft kleven. Als u met een zachte klei werkt, kunt u de klei bovenop een krant of een papieren handdoek leggen, zodat de klei niet aan uw kleiplank blijft kleven. Als je eenmaal de juiste consistentie klei hebt, kun je met je handen alles maken wat je wilt. Als je een beeldhouwwerk van een persoon maakt, kan het helpen om eerst een mal van de persoon in klei te maken, zodat je beeldhouwwerk trouw blijft aan de grootte en vorm.

3D printen met klei

In de toekomst zullen we 3D-printers misschien niet gebruiken om fysieke objecten uit te printen, maar eerder om fysieke objecten te maken. Een team aan de Cornell University werkt aan een 3D-printer die klei als medium gebruikt. Met dit type printer kun je je eigen sculpturen van klei maken. Je kunt je ontwerpen in de printer programmeren en de printer zal de klei voor je boetseren tot een sculptuur van klei. Het is nog niet klaar voor commercieel gebruik, maar het is een opwindende ontwikkeling voor mensen die hun eigen kleisculpturen maken.

Conclusie

De wereld van kleisculpturen is enorm, je kunt er zoveel verschillende dingen mee maken. Van kleine beeldjes tot grote architectonische structuren, er zijn bijna geen grenzen aan wat je kunt doen met klei. Als je ooit iets creatiefs hebt willen proberen maar niet zeker weet waar je moet beginnen, is klei een goede plek om te beginnen. Het is een leuk, toegankelijk medium dat geschikt is voor zowel beginners als ervaren kunstenaars.