Home Weetjes Waarom worden mensen vegetarier?

Waarom worden mensen vegetarier?

Mensen worden vegetariër om een aantal redenen. Sommigen doen het voor hun gezondheid, anderen doen het voor de dieren en het milieu, en weer anderen doen het voor hun spiritualiteit.

Sommige mensen kiezen ervoor vegetariër te worden omdat ze hun gezondheid willen verbeteren door hun dieet en levensstijl te veranderen. Mensen die bezorgd zijn over hun gezondheid kunnen ontdekken dat minder vlees eten een effectieve manier is om hun risico op hartziekten, diabetes type 2, hoge bloeddruk en andere chronische aandoeningen te verminderen.

Anderen kiezen ervoor vegetarisch te zijn omdat ze bezorgd zijn over de manier waarop dieren op boerderijen of in slachthuizen worden behandeld. Veel mensen besluiten dat het niet juist is om een ander levend wezen te eten om te overleven als er genoeg plantaardig voedsel beschikbaar is.

Er zijn ook mensen die voor deze levensstijl kiezen omdat ze geloven dat dieren een ziel of geest hebben, net als mensen, en dat het verkeerd is om ze te doden. Dit geloof kan voortkomen uit verschillende religieuze achtergronden, waaronder hindoeïsme en boeddhisme, maar ook het christendom en het jodendom (hoewel niet alle religies dit geloven).

Mensen die om gezondheidsredenen vegetariër worden, kunnen een aandoening hebben die het voor hen moeilijk maakt om dierlijke producten te verteren. Mensen met coeliakie kunnen bijvoorbeeld geen gluten eten – een eiwit dat voorkomt in tarwe, gerst en rogge – wat een aantal symptomen kan veroorzaken, waaronder diarree en buikpijn. Maar veel mensen die om gezondheidsredenen vegetariër worden, doen dat ook omdat ze geloven dat vlees eten ongezond is.

Ethische redenen

Sommige mensen kiezen ervoor om vegetariër te worden omdat ze geloven dat dieren niet onnodig gedood of beschadigd mogen worden. Veel religies onderwijzen hoe mensen dieren met vriendelijkheid en respect moeten behandelen, wat er vaak toe leidt dat deze mensen het eten van vlees helemaal vermijden. Andere ethische vegetariërs richten zich op de milieu-impact van het eten van vlees; velen geloven dat het houden van dieren voor voedsel hulpbronnen verspilt die anders gebruikt zouden kunnen worden voor menselijke consumptie.